12 produktów, które mogą dziwnie wpływać na psychikę. Sprawdź to, zanim zrobisz listę zakupów

Coraz modniejsze jest prowadzenie zdrowej diety.

Kiedy patrzymy na półki w sklepach spożywczych i przyglądamy się składnikom zawartym w produktach, z łatwością odkrywamy, które bardziej przydadzą się w naszej diecie, a których powinniśmy unikać. Szkopuł w tym, że wiele dań i towarów zawiera różne substancje chemiczne, których próżno szukać na opakowaniu. O ich istnieniu mogliśmy nawet nie słyszeć. Co więc substancje te robią z naszych ciałem i psychiką? Pora się przekonać. 

1. Ryż 

Łuskany ryż zawiera „szybkie” węglowodany, dzięki którym cząsteczki glukozy szybko dostają się do krwi. Po ich spożyciu twój poziom cukru może się radykalnie zmienić, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie mózgu i układ nerwowy.

2. Popcorn

Popcorn to bogate źródło białka, złota, fosforu, żelaza, krzemu i magnezu, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina „B” (której też w popcornie pod dostatkiem) pomaga natomiast zwalczać stres i depresję. Choć więc popcorn uważany jest za tzw. junk food (śmieciowe jedzenie), dla zdrowia swojej psyche, możemy sobie czasem na niego pozwolić. 

3. Tuńczyk

Tuńczyk zawiera dużo rtęci. A duża ilość rtęci w organizmie może prowadzić do problemów z pamięcią. W tuńczyku znajdziemy też polichlorowany bifenyl, który jest syntetyczną substancją chemiczną, która wpływa na hormony i zakłóca funkcjonowanie układu nerwowego. Z jego spożywaniem nie warto więc przesadzać.

4. Smalec

Smalec to bardzo ważne źródło kwasu arachidonowego. Normalnie znajduje się on w naszych tkankach i jest niezastąpiony w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Jeśli jednak (z różnych przyczyn) mamy niedobory tego kwasu, powinniśmy je czym prędzej uzupełniać. To bardzo pomocne w walce z chorobą Alzheimera (choć pewnie niezbyt „fit”). 

Czytaj dalej na następnej stronie.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.



Reply