Domowa mieszkanka warzywna, czyli jak zrobić zdrową Vegetę bez wzmacniaczy smaku i konserwantów! To łatwiejsze niż myślisz!

Nawet najlepsza i najdroższa potrawa nie będzie mieć dobrego smaku, gdy zabraknie jej odpowiednich przypraw. Możemy ugotować zupę na wywarze z najdoskonalszego na świecie mięsa, jednak gdy jej nie doprawimy, stanie się mdła i pozbawiona jakiegokolwiek wyrazu. Nie zawsze wystarczy tylko sól i pieprz. Czasem trzeba sięgnąć po całą gamę przypraw i warzyw, które nadadzą bulionowi pożądany aromat.

Najprostszym sposobem jest oczywiście zakup gotowej przyprawy w proszku np. Vegety czy Kucharka, ale jak dobrze wiemy takie mieszanki, zawierają wzmacniacze smaku, których nie chcemy spożywać. Najlepiej zrobić podobny produkt w domu ze zdrowych i naturalnych składników.

1


Kluczową rolę odgrywają w przepisie jarzyny. Powinny pochodzić ze znanego źródła a najlepiej z własnego ogródka. Jeśli jednak nie mamy możliwości wyhodowania własnej marchewki czy pietruszki lub brak nam czasu, by suszyć je w piekarniku, można kupić gotową paczuszkę suszonych warzyw dostępną niemal w każdym sklepie.

dried-vegetables.co.uk

2


Przepis wymagający samodzielnego suszenia warzyw.

Składniki na około 200 g mieszanki:

  • 750 g marchewki
  • 150g pietruszki
  • 200g selera
  • 1 por (jasna część)
  • 100g pasternaku
  • 1 cebula
  • 5 g suszonych borowików
  • pęczek świeżego lubczyku
  • pęczek natki pietruszki
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżeczki kurkumy

2

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : kuchniaukrysi.blogspot.com

Reply