Domowa mieszkanka warzywna, czyli jak zrobić zdrową Vegetę bez wzmacniaczy smaku i konserwantów! To łatwiejsze niż myślisz!
Nawet najlepsza i najdroższa potrawa nie będzie mieć dobrego smaku, gdy zabraknie jej odpowiednich przypraw. Możemy ugotować zupę na wywarze z najdoskonalszego na świecie mięsa, jednak gdy jej nie doprawimy, stanie się mdła i pozbawiona jakiegokolwiek wyrazu. Nie zawsze wystarczy tylko sól i pieprz. Czasem trzeba sięgnąć po całą gamę przypraw i warzyw, które nadadzą bulionowi pożądany aromat.
Najprostszym sposobem jest oczywiście zakup gotowej przyprawy w proszku np. Vegety czy Kucharka, ale jak dobrze wiemy takie mieszanki, zawierają wzmacniacze smaku, których nie chcemy spożywać. Najlepiej zrobić podobny produkt w domu ze zdrowych i naturalnych składników.
Kluczową rolę odgrywają w przepisie jarzyny. Powinny pochodzić ze znanego źródła a najlepiej z własnego ogródka. Jeśli jednak nie mamy możliwości wyhodowania własnej marchewki czy pietruszki lub brak nam czasu, by suszyć je w piekarniku, można kupić gotową paczuszkę suszonych warzyw dostępną niemal w każdym sklepie.
dried-vegetables.co.uk
Przepis wymagający samodzielnego suszenia warzyw.
Składniki na około 200 g mieszanki:
- 750 g marchewki
- 150g pietruszki
- 200g selera
- 1 por (jasna część)
- 100g pasternaku
- 1 cebula
- 5 g suszonych borowików
- pęczek świeżego lubczyku
- pęczek natki pietruszki
- ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżeczki kurkumy
źródło : kuchniaukrysi.blogspot.com