Kremowe piersi z pieczarkami i parmezanem
Instrukcje:
- Roztapiamy na patelni masło, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy przez 3 minuty.
- Następnie dodajemy czosnek i podsmażamy 1 minutę. Ściągamy patelnię z ognia i przekładamy pieczarki z czosnkiem do oddzielnej miski.
- Patelnię znów rozgrzewamy, dodajemy oliwę z oliwek.
- Piersi z kurczaka obtaczamy w mące, doprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy na rozgrzaną oliwę i smażymy po 4-6 minut z każdej strony, aż pierś będzie usmażona.
- Ściągamy kurczaka z patelni, dolewamy bulion, dodajemy pieczarki z czosnkiem, oregano i tymianek. Doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy przez 4-5 minut, aż płyn zredukuję się o połowę.
- Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki wymieszaną z odrobiną wody, intensywnie mieszamy doprowadzając do delikatnego wrzenia.
- Gdy sos delikatnie zgęstnieje dodajemy śmietanę i parmezan ciągle mieszając. Przenosimy kurczaka na patelnię i podgrzewamy w sosie.
- Posypujemy posiekaną pietruszką i serwujemy :)
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.