Tych produktów NIE WOLNO odgrzewać w mikrofalówce. Może to skutkować poważnymi kłopotami ze zdrowiem

Pieczarki
Grzyby w diecie człowieka są zupełnie zbędne, jemy je tylko dla walorów smakowych. Lubimy je chociaż są ciężkostrawne, warto pamiętać, że ponowne podgrzewanie prowadzi do bólów brzucha i nudności. Zatem jeśli już zdecydujemy się dodać grzyby do potrawy, nie powinno się jej odgrzewać tylko zjeść na świeżo. Jeśli musisz je podgrzewać np. w risotto po pierwsze lepiej nie robić tego w mikrofali, po drugie nie wolno przekraczać temp. 150 stopni.

 

 

Ziemniaki
Nieoczekiwanie one też znalazły się na czarnej liście. Odgrzewane, zwłaszcza w mikrofali ziemniaki tracą wszystkie wartości odżywcze. A trzymane poza lodówką mogą doprowadzić do poważnego zatrucia jadem kiełbasianym. Dlatego ziemniaki, zwłaszcza te ubite z tłuszczykiem  oraz frytki należy zjeść od razu, gdy są przygotowane i ciepłe, potem nadają się już tylko do wyrzucenia.

 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : brightside.me

Reply