Niesamowicie serowe piersi z kurczaka

Uwielbiam ser cheddar. Szczególnie ten bardzo dojrzały. Ma delikatnie kruchą konsystencję, a jego ostry, orzechowy lekko kwaskowy smak idealnie komponuje się z piersią z kurczaka. Kompozycji smakowej dopełnia masło czosnkowe, zrobione ze świeżego czosnku, krótko duszonego w maśle.

Jest to jeden z przepisów, które robi się raz na jakiś czas. Nie jest to dietetyczne danie, ale jest to danie pełne smaku. Zamiast jajka używamy masła czosnkowego do moczenia piersi przed panierowaniem. A sama panierka jest tutaj elementem najważniejszym. Do bułki tartej dodajemy parmezanu oraz sera cheddar, co skutkuje wyjątkową „skorupką”, którą otulony jest delikatny, czosnkowy kurczak. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków, czy to pod postacią frytek czy łódeczek. Podaj to z ulubionym sosem by stworzyć idealne danie na spotkanie ze znajomymi :)

_DSC5822


Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka, około 750 gramów,
  • 1/2 kostki masła,
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 1 i 1/2 szklanki startego sera cheddar,
  • 1/2 szklanki sera parmezan,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Nie wiesz jak wykonać to przepyszne danie? Instrukcje znajdziesz na drugiej stronie!

Screenshot_1

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.



Reply