8 znaków ostrzegawczych świadczących o nietolerancji glutenu. Nie bagatelizuj ich!
Gluten to mieszanina roślinnych białek znajdująca się w ziarnach zbóż. Gluteniny i gliadyny występują m.in. w pszenicy, jęczmieniu, życie oraz owsie.
To białko jest bardzo często dodawane do produktów, które codziennie zjadamy. Gluten można znaleźć w pieczywie, wyrobach garmażeryjnych, słodyczach, jogurtach i wielu innych artykułach spożywczych. Typowym objawem nietolerancji są problemy trawienne. Co prawda mogą być one wywołane również z innych powodów, dlatego pacjenci są często źle zdiagnozowani.
Oto 8 objawów świadczących o nietolerancji glutenu:
1. Problemy trawienne
Jeśli po zjedzeniu potraw bogatych w gluten odczuwasz bóle brzucha to sygnał, że coś jest nie tak. Uczuciu temu mogą towarzyszyć wzdęcia, gazy, biegunki, zaparcia oraz „przewalanie” w jelitach. U osób z nietolerancją długie przyjmowanie takich pokarmów może prowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego oraz spowodować problemy z absorpcją minerałów i witamin.
Przejdź na kolejne strony i poznaj inne objawy!
źródło : shareably.net