Nutella wycofana ze sprzedaży we włoskich sklepach. Popularny krem czekoladowy uznano za niebezpieczny dla zdrowia


Znajdujący się wysoko na liście składników olej palmowy (więcej o tym składniku przeczytacie tutaj), podgrzewany do temperatury 2000 stopni Celsjusza, wydziela substancje rakotwórcze.

Taką informację podał w maju 2016 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Okazuje się, że nawet umiarkowane spożycie czekoladowego kremu zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na choroby nowotworowe u najmłodszych. Właśnie z tego powodu niektóre włoskie sklepy zrezygnowały ze sprzedaży najsłynniejszego na świecie kremu czekoladowego.

Popularne hasło „Nutella najlepsza na zdrowe śniadanie” zostało obalone, a myślący o zdrowiu swoich pociech rodzice powinni zastanowić się poważnie, czy na pewno warto włączać ten produkt do ich diety.


Firma Ferrero oczywiście dementuje, że jej produkty są niebezpieczne. Równocześnie podkreśla, że nie zamierza rezygnować z oleju palmowego, bo ten składnik ma zbyt duży wpływ na smak Nutelli – bez niego byłaby ona jedynie cieniem sztandarowego produktu. Ferrero idzie nawet jeden krok dalej i przygotowuje kampanię reklamową, która ma na celu zaprzeczyć informacjom o rakotwórczych składnikach w wypuszczanych na rynek produktach.

Jeżeli chcecie podawać dzieciom coś słodkiego, przygotujcie domowy krem czekoladowy. Jego smak pokochają nie tylko wasze pociechy, ale i wy będziecie nim zachwyceni. Przepis znajdziecie na kolejnej stronie.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : Bankier.pl

Reply