Prawdopodobnie zawsze wyrzucałeś ją do kosza, lecz czy wiedziałeś, że to najbardziej wartościowa cześć owocu? Od dziś już nigdy tego nie zrobisz!

Awokado to bardzo zdrowy owoc zawierający sporo potasu, luteiny, likopenu i witaminy E, C i A. Udowodniono, że nie tylko miąższ posiada cenne składniki odżywcze, jeszcze więcej drogocennych substancji znajduje się w pestce!

Co prawda to chyba ostatnia rzecz, której chciałoby się spróbować. Jest ogromna, twarda i w żaden sposób nie zachęca do skosztowania, jednak to bardzo wartościowa część, której absolutnie nie należy wyrzucać. Można zetrzeć ją na tarce lub zmiażdżyć młotkiem a później rozdrobnić w blenderze. Sproszkowaną pestkę dobrze dodawać do koktajli lub posypywać nią potrawy. Jedna mała łyżeczka zjadana codziennie w zupełności wystarczy. Przed roztarciem należy ją wysuszyć!

pestka-awokado


1. Bolące stawy

Pestki zawierają katechiny i procyjanidyny, które zmniejszają stany zapalne i obrzęki.

1


2. Opóźniają procesy starzenia się

Są źródłem przeciwutleniaczy. Naprawiają uszkodzone komórki i wspomagają tworzenie kolagenu.

2


3. Poprawiają pracę jelit

Pestki zawierają mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.

3

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : perfecto.guru

Reply