W dzisiejszych czasach podrabia się już wszystko, nawet przyprawy! Sprawdź, jak rozróżnić oryginalne przysmaki od fałszywek

W przyprawach tkwi wielka moc, która może całkowicie zmienić charakter dania.

Wiele podstawowych produktów spożywczych ma nijaki albo delikatny smak, dlatego by nabrać odpowiedniego wyrazu, potrzebują dodatków w postaci przypraw. Przez wieki handel nimi przynosił krocie, lecz obecnie ze względu na rozwój transportu i produkcję sztucznych składników smakowych, ich wartość spadła, choć niektóre przyprawy wciąż są bardzo drogie, np. szafran.

W dzisiejszych czasach podrabia się już wszystko, nawet przyprawy! Sprawdź, jak rozróżnić oryginalne przysmaki od fałszywek

 

Przyprawy charakteryzuje intensywny smak i zapach, ale raczej nie mają one zbyt wielu wartości odżywczych, choć potrafią korzystnie wpływać na organizm, np. wspomagając trawienie. Ogólnie przyprawy dzieli się na trzy rodzaje: ziołowe, warzywne i korzenne.

Podczas zakupów mało kto zastanawia się nad tym, skąd faktycznie pochodzi kupowana przyprawa. Polecamy jednak bacznie przyglądać się wszystkim aromatycznym specjałom, ponieważ rynek podrabianych przypraw jest ogromny i cały czas się rozwija.

W dzisiejszych czasach podrabia się już wszystko, nawet przyprawy! Sprawdź, jak rozróżnić oryginalne przysmaki od fałszywek

 

Jak odróżnić prawdziwe przyprawy od podróbek? Przeczytajcie nasze rady, dotyczące 10 popularnych przypraw.

1. Cynamon 

Chcąc dowiedzieć się, czy mamy do czynienia z oryginalnym cynamonem, trzeba sprawdzić krzywiznę zawiniętej kory. Chiński cynamon jest zazwyczaj zwijany w jednym kierunku, podczas gdy ten oryginalny cynamon roluje się nieco inaczej, dlatego posiada charakterystyczną podwójną krzywiznę. Warto także zwrócić uwagę na grubość oraz aromat (podróbki są grubsze, a przy prawdziwym cynamonie zapach jest bardzo intensywny).

W dzisiejszych czasach podrabia się już wszystko, nawet przyprawy! Sprawdź, jak rozróżnić oryginalne przysmaki od fałszywek

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : curioctopus.it


Reply