W dzisiejszych czasach podrabia się już wszystko, nawet przyprawy! Sprawdź, jak rozróżnić oryginalne przysmaki od fałszywek
W przyprawach tkwi wielka moc, która może całkowicie zmienić charakter dania.
Wiele podstawowych produktów spożywczych ma nijaki albo delikatny smak, dlatego by nabrać odpowiedniego wyrazu, potrzebują dodatków w postaci przypraw. Przez wieki handel nimi przynosił krocie, lecz obecnie ze względu na rozwój transportu i produkcję sztucznych składników smakowych, ich wartość spadła, choć niektóre przyprawy wciąż są bardzo drogie, np. szafran.
Przyprawy charakteryzuje intensywny smak i zapach, ale raczej nie mają one zbyt wielu wartości odżywczych, choć potrafią korzystnie wpływać na organizm, np. wspomagając trawienie. Ogólnie przyprawy dzieli się na trzy rodzaje: ziołowe, warzywne i korzenne.
Podczas zakupów mało kto zastanawia się nad tym, skąd faktycznie pochodzi kupowana przyprawa. Polecamy jednak bacznie przyglądać się wszystkim aromatycznym specjałom, ponieważ rynek podrabianych przypraw jest ogromny i cały czas się rozwija.
Jak odróżnić prawdziwe przyprawy od podróbek? Przeczytajcie nasze rady, dotyczące 10 popularnych przypraw.
1. Cynamon
Chcąc dowiedzieć się, czy mamy do czynienia z oryginalnym cynamonem, trzeba sprawdzić krzywiznę zawiniętej kory. Chiński cynamon jest zazwyczaj zwijany w jednym kierunku, podczas gdy ten oryginalny cynamon roluje się nieco inaczej, dlatego posiada charakterystyczną podwójną krzywiznę. Warto także zwrócić uwagę na grubość oraz aromat (podróbki są grubsze, a przy prawdziwym cynamonie zapach jest bardzo intensywny).