Kilka powodów, dla których warto jeść codziennie imbir. Zdziwisz się, jakie zmiany zajdą w twoim organizmie!
Niemal dla każdego Azjaty imbir to obowiązkowa przyprawa do wielu potraw i skuteczne lekarstwo na różnorodne choroby. Jego lecznicze właściwości są ogromne! Poprawia krążenie krwi, zwiększa koncentrację, leczy migreny i przeziębienia.
Jeśli do tej pory go nie używałeś, przedstawiamy kilka powodów, dla których powinieneś zacząć dodawać go do dań! Korzyści będą ogromne i to nie tylko te smakowe, ale również zdrowotne!
1. Zwalcza problemy trawienne
Zawarte w nim związki fenolowe łagodzą podrażnienia przewodu pokarmowego. Wspomagają również wydzielanie żółci, śliny i soku żołądkowego. Ponadto działa rozkurczowo, zmniejsza niestrawność i wzdęcia.
2. Nudności
Imbirowe herbatki i napary są niezwykle pomocne przy nudnościach. Są zalecane osobom w ciąży i przyjmujących chemioterapię. Imbir jest także składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej.
3. Łagodzi bóle miesiączkowe, bóle mięśni i migreny
Należy pamiętać, aby przyjmować go regularnie. Spożywanie imbiru czas od czasu nie przyniesie wielkich zmian!
O innych dobroczynnych właściwościach imbiru przeczytasz na kolejnej stronie!
źródło : houseofhealth.us