Tych produktów spożywczych nigdy nie łącz z lekami. Takie połączenie może być zgubne w skutkach!
Leków przeciwzakrzepowych nie łącz też ze szpinakiem i ciemnozielonymi warzywami
Szpinak i inne zielone warzywa zawierające witaminę K mogą zakłócać rozcieńczające działanie antykoalgulanty, co sprawia, że leki przeciwzakrzepowe działają mniej skutecznie i zwiększa się prawdopodobieństwo powstania zakrzepu. Jarmuż, brokuły i inne ciemnozielone warzywa również trzeba znacząco ograniczyć.
Jeśli bierzesz antybiotyki tetracyklinowe, unikaj nabiału
Zawartość wapnia z nabiału może sprawić, że antybiotyki będą się gorzej wchłaniać, a w rezultacie nie zadziałają tak, jak powinny. Najlepiej brać leki na godzinę, dwie przed posiłkiem bogatym w nabiał, aby dać organizmowi czas na pobranie wszystkich substancji leczniczych.
źródło : littlethings.com