Instrukcje:
- Ziemniaki obieramy oraz ścieramy na dużych oczkach. Następnie starte ziemniaki dokładnie płuczemy, przekładamy na czystą ściereczkę i bardzo mocno wyciskamy wodę.
- Przekładamy do miski, dodajemy oregano, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
- Na patelni roztapiamy 1 łyżeczkę smalcu. Wysypujemy ziemniaki i delikatnie ugniatamy. Smażymy na małym ogniu przez 20 minut.
- Po 20 minutach przykrywamy patelnię talerzem i jednym ruchem obracamy ją przenosząc rosti na talerz.
- Roztapiamy drugą łyżeczkę smalcu na patelni, wkładamy ponownie ziemniaki (usmażona strona na górze) i smażymy przez kolejne 20 minut.
- Wyciągamy z patelni, kroimy na porcję i podajemy ze śmietaną.
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.