Ziemniaczane Rösti

dsc_0204


Instrukcje:

  1. Ziemniaki obieramy oraz ścieramy na dużych oczkach. Następnie starte ziemniaki dokładnie płuczemy, przekładamy na czystą ściereczkę i bardzo mocno wyciskamy wodę.
  2. Przekładamy do miski, dodajemy oregano, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni roztapiamy 1 łyżeczkę smalcu. Wysypujemy ziemniaki i delikatnie ugniatamy. Smażymy na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Po 20 minutach przykrywamy patelnię talerzem i jednym ruchem obracamy ją przenosząc rosti na talerz.
  5. Roztapiamy drugą łyżeczkę smalcu na patelni, wkładamy ponownie ziemniaki (usmażona strona na górze) i smażymy przez kolejne 20 minut.
  6. Wyciągamy z patelni, kroimy na porcję i podajemy ze śmietaną.

dsc_0215

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply