Detoks wątroby w 4 prostych krokach – wyrzuć z diety to, co najbardziej ci szkodzi
Warzywa kapustne
Spożywanie warzyw kapustnych, takich jak brukselka, brokuły, czy kalafior jest niezwykle korzystne dla zdrowia wątroby, ponieważ zawierają one glukozynolany, które wspierają funkcje organu i usuwają toksyny z organizmu. Warto wyjść poza często zajadane brokułów i włączyć do diety kalarepę, czy brukiew. Są mniej znane, ale równie smaczne i zdrowe
Czosnek i kurkuma
Zarówno czosnek, jak i kurkuma należą do przypraw, dlatego poświęcamy im jeden (ale konkretny) podpunkt tego zestawienia. Ta pierwsza występuje w niemal każdym naparze odtruwającym, jest bogata w przeciwutleniacze i wypłukuje organizm z wolnych rodników. Spożywanie tego drugiego aktywuje enzymy wątrobowe, które radzą sobie z trującymi substancjami. Nie żałujmy więc sobie ani jednej, ani drugiej przyprawy.
Zielenina
Liściaste zielone warzywa, takie jak jarmuż, szpinak i rukola są pyszne, a dodatkowo wspaniale spisują się w walce z toksynami. Chlorofil w ich zielonych liściach usuwa toksyny i metale ciężkie z krwiobiegu, co pozwala wątrobie na nadrobienie zaległości.