Jajeczna dieta rodzi wiele dyskusji wśród dietetyków i lekarzy, ale ludzie ją pokochali, bo pozwala schudnąć nawet 10 kg w 2 tygodnie!

Warto już na wstępie zaznaczyć, że jest to dieta czasowa, a nie do ciągłego stosowania. Na dłuższą metę nie jest ona wstanie zapewnić organizmowi „paliwa” do prawidłowego funkcjonowania, a jej stosowanie powinno służyć jedynie szybkiej redukcji wagi, z założeniem prowadzenia później zdrowego trybu odżywiania się.

Jajka to jedne z najzdrowszych pokarmów, ponieważ zawierają wysokiej jakości białko, ale też witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze (m.in. witaminy A, D, E i K, magnez, potas). Jajka też świetnie odchudzają, gdyż są mało kaloryczne, ale jednocześnie bardzo odżywcze (jedno duże jajko zawiera około 75-80 kalorii).

Duża zawartość białka w jajkach zmniejsza apetyt i sprawia, że podczas kolejnych posiłków zjadamy o wiele mniej, gdyż szybciej czujemy się syci. Dodatkowo w diecie bogatej w białko dochodzi do zwiększenia metabolizmu o około 80 do 100 kalorii dziennie.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : brightside.me, authoritynutrition.com

Reply