Producenci żywności dodają do swoich produktów składnik, który silnie uzależnia. Jesteś pewien, że wiesz, co jesz?


Jednym z najbardziej niebezpiecznych dzisiaj składników, dodawanych niemal do wszystkich produktów spożywczych, jest cukier, zwany białą śmiercią.

Dodany do potrawy nie tylko wpływa na jej walory smakowe, ale działa także silnie uzależniająco, jak się okazuje, silniej nawet niż najniebezpieczniejsze narkotyki – o około osiem razy niż np. kokaina! Chociaż dzisiaj jeszcze kampanie przeciwko temu składnikowi nie są zbyt popularne, to coraz częściej mówi się o zagrożeniach wynikających z jego nadmiernej konsumpcji.

sugar2


I nawet jeżeli nie objadamy się na co dzień batonami czy czekoladą, wystarczy, że będziemy kupować gotowe sosy, keczupy, napoje gazowane, soki, zupy, surówki, jogurty owocowe, białe bułki itp., aby znacząco przekroczyć dzienną normę cukru w diecie. W dodatku, jak pokazują przeprowadzone eksperymenty, m.in. ten, o którym wspomina dr Mark Hyman, wcale nie musimy wyczuwać smaku cukru, żeby do naszego mózgu został wysłany sygnał, że ten składnik znajduje się w spożytym produkcie.

I potem chcemy go jeść znowu i znowu, a kiedy zaczniemy konsumpcję, trudno nam ją przerwać. Oczywiście wiedzą o tym doskonale producenci żywności, dlatego nie szczędzą cukru w swoich produktach, nawet takich, gdzie wydaje się on być zupełnie zbędny. Nie wierzycie? Sięgnijcie po pierwszy lepszy gotowy sos, keczup czy wędlinę, a założę się, że znajdziecie tam cukier, w dodatku wysoko wśród listy składników…

O tym, dlaczego cukier uzależnia, przeczytacie na kolejnej stronie.

sugar3

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : wereblog.com, newsweek.pl, akademiawitalnosci.pl, szczesliwibezcukru.pl, naukawpolsce.pl

Reply