Producenci żywności dodają do swoich produktów składnik, który silnie uzależnia. Jesteś pewien, że wiesz, co jesz?
Dlaczego właściwie cukier uzależnia?
Wchłaniając się do krwiobiegu, cukier podnosi poziom dopaminy w organizmie, co sprawia, że zaczynamy postrzegać jedzenie jako nagrodę za wykonanie jakiejś czynności lub idealny środek do poprawy nastroju. Na pewno wiele razy zdarzało się wam sięgnąć po coś słodkiego w czasie nauki czy w stresujących sytuacjach. To bardzo niewłaściwy stosunek do jedzenia, niestety, często ukształtowany w nas już w dzieciństwie. Jeżeli maluch nie jest głodny, ale dajemy mu coś słodkiego, np. w nagrodę czy żeby przez chwilę był z nim „spokój”, wyrabiamy w nim nawyk sięgania po słodycze w sytuacji, gdy potrzebuje poczucia bezpieczeństwa, czegoś mu brakuje lub po prostu szuka sposobu na „zabicie czasu”.
Wzmocniony przez zabiegi producentów smak i zapach produktów ma właściwości jeszcze bardziej nagradzające, co sprawia, że uzależniają one jeszcze mocniej, sprawiając, że kupienie czegoś słodkiego staje się dla nas w pewnym momencie priorytetem…
Warto jednak podkreślić, że uzależniające działanie ma przede wszystkim cukier wytworzony przez człowieka, i ten cukier najbardziej nam szkodzi. Występujące naturalnie np. w owocach cukry nie uzależniają i ich spożycie jest o wiele bezpieczniejsze, chociaż również nie można z nimi przesadzać, bo nadmiar w żadnej kwestii nie jest wskazany. Inna sprawa, że pyszna suszona żurawina też często jest dodatkowo dosładzana, dlatego zanim sięgniemy w sklepie po suszone owoce, również przeczytajmy, co znajduje się w opakowaniu, bo możemy się mocno zdziwić.
Jak sprawdzić, czy jesteś uzależniony od cukru? Szybki test znajdziesz na kolejnej stronie.