Jedzenie instant zabija! Poznaj całą prawdę o daniach w 5 minut i zupkach chińskich oraz o ich wyniszczającym wpływie na organizm


7. Glutaminian sodu

Glutaminian sodu jest stosowany w produkcji większości produktów spożywczych dostępnych w sklepach, ponieważ jest doskonałym wzmacniaczem smaku. Nadmierne jego spożywanie może skutkować wysypką, alergiami, bólami głowy oraz oczywiście kłopotami gastrycznymi. Niektórzy badacze wiążą wpływ glutaminianu sodu z wystąpieniem chorób Alzheimera, Parkinsona i stwardnienia rozsianego.

8. Wzdęcia i kłopoty z trawieniem

Na pozór wzdęcia nie wydają się niczym specjalnie groźnym, ale trzeba pamiętać, że ich występowanie jest uznawane za stan chorobowy. Uporczywe wzdęcia mogą prowadzić do poważniejszych chorób jelit. Ogólnie organizm człowieka ma kłopoty z przetrawieniem makaronu noodle, co może trwać nawet kilka razy dłużej niż trawienie tradycyjnego makaronu.


9. Trujące pojemniki

Dania instant często są umieszczone w styropianowych pojemniczkach, w które jednocześnie służą za miseczkę. Takie opakowania, których zawartość można zalewać wrzątkiem, zawierają w swym składzie bisfenol A (BPA), toksyczny syntetyk sprzyjający wystąpieniu nowotworów piersi i prostaty. Dodatkowo może prowadzić do nadpobudliwości i zaburzeń rozwojowych.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : lifebuzz.com

Reply