Czosnek z Chin: dowiedz się, dlaczego jest szkodliwy dla zdrowia oraz jak rozpoznać go na sklepowej półce
Chiny w ciągu ostatnich lat stały się głównym światowym eksporterem czosnku (aż 80% główek tej rośliny obecnych na rynku pochodzi z tego azjatyckiego państwa). Duże zapotrzebowanie na czosnek sprawiło, że Chińczycy zaczęli intensyfikować jego produkcję, stosując coraz większą ilość nawozów i pestycydów.
Roślinom nie żałuje się substancji chemicznych, ponieważ plantacje mają być wydaje, a rośliny idealne, inaczej nie zadowolą klientów z Europy czy Ameryki Północnej. Wiele z substancji ochrony roślin czy konserwantów, którymi pokrywa się główki czosnku przed transportem, jest na liście zakazanych środków spożywczych w USA i Unii Europejskiej.
Dodatkowo pola uprawne i woda gruntowa w Chinach, często skażone są brudną wodą, gdyż słaby system ochrony środowiska sprawia, że chińskie rzeki zamieniają się w ścieki pełne ołowiu i innych metali ciężkich.