Czosnek z Chin: dowiedz się, dlaczego jest szkodliwy dla zdrowia oraz jak rozpoznać go na sklepowej półce

Niestety Chińczycy nie poprzestają tylko na nawożeniu i konserwowaniu swojego czosnku, ale także w celu poprawienia jego wyglądu, wybielają go! Henry Bell z australijskiego stowarzyszenia producentów czosnku Garlic Industry Association, ostrzega, że jego wpływ na zdrowe człowieka jest fatalny.

Główki czosnku moczy się w wybielaczu z dwóch powodów: by zabić owady, grzyby czy bakterie przebywające na jego powierzchni oraz by nadać mu ładny biały i atrakcyjny kolor. Niestety wybielacza nie da się całkowicie spłukać i pozostaje on na powierzchni rośliny, a wraz nią trafia do organizmu człowieka.

W czosnku moczonym w wybielaczu znaleźć można różne toksyny np. bromek metylu, który może wywołać problemy ze zdrowiem centralnego układu nerwowego.  Azjatycki czosnek może także wywoływać alergie oraz zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : curioctopus.it, wikipedia.org

Reply