Czosnek z Chin: dowiedz się, dlaczego jest szkodliwy dla zdrowia oraz jak rozpoznać go na sklepowej półce
Niestety Chińczycy nie poprzestają tylko na nawożeniu i konserwowaniu swojego czosnku, ale także w celu poprawienia jego wyglądu, wybielają go! Henry Bell z australijskiego stowarzyszenia producentów czosnku Garlic Industry Association, ostrzega, że jego wpływ na zdrowe człowieka jest fatalny.
Główki czosnku moczy się w wybielaczu z dwóch powodów: by zabić owady, grzyby czy bakterie przebywające na jego powierzchni oraz by nadać mu ładny biały i atrakcyjny kolor. Niestety wybielacza nie da się całkowicie spłukać i pozostaje on na powierzchni rośliny, a wraz nią trafia do organizmu człowieka.
W czosnku moczonym w wybielaczu znaleźć można różne toksyny np. bromek metylu, który może wywołać problemy ze zdrowiem centralnego układu nerwowego. Azjatycki czosnek może także wywoływać alergie oraz zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów.