Nadziewane babeczki z makaronu lasagne. Wyśmienity sposób na nowe danie
W poszukiwaniu idealnego przepisu na nadziewany makaron natrafiłem na to „cudo”. Zazwyczaj nadziewany makaron to nic innego jak muszelki lub rurki, wypełnione farszem. Zapiekane zazwyczaj w sosie pomidorowym. A tutaj coś innego.
Mianowicie tutaj sam robisz „pojemniki” na farsz i sos pomidorowym. Za pomocą formy do muffinek jesteś w stanie stworzyć te cudownie smakujące babeczki, które nie dość że wyjątkowo się prezentują, to na dodatek w magiczny sposób bardzo szybko znikają z talerzy. Do tej pory nie doszedłem do tego, jak to się dzieje… :)
Składniki:
- 500 gramów sera ricotta,
- 6 płatów makaronu lasagne,
- 200 gramów sosu pomidorowego,
- 1 łyżeczka czosnku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 220 gramów świeżej mozzarelli (2 kulki),
- listki bazylii do dekoracji.
- olej do posmarowania formy.
Nie wiesz jak wykonać te przepyszne babeczki? Instrukcje znajdziesz na następnej stronie!