Tego nie powiedzą ci producenci! Gotowanie ryżu w plastikowych torebkach jest bardzo szkodliwe, zwłaszcza dla dzieci!

Częściej sięgniemy po ryż, który jest pakowany w woreczki, bo szybciej, bo łatwiej. Czy na pewno? Ryż w woreczkach trzeba wrzucić na wrzątek, potem dać do durszlaka albo na sitko i przelać. Czyli dokładnie tak samo, jak w przypadku zwyczajnego ryżu tzw. sypkiego. Czas gotowanie jest taki sam, dlaczego więc wybieramy ryż w woreczkach? Jest to efekt reklam, które nie wspominają o tym, że uwalniające się z folii substancje są naprawdę szkodliwe.

Mommy’s Fabulous Finds

 

Producenci zapominają wspomnieć, że gdy ryż gotuje się w woreczku, to z folii uwalniają się szkodliwe substancje. Najgroźniejsza z nich to BPA czyli bisfenol A. Jest to bardzo popularny składnik wszystkich plastikowych opakowaniach. W butelkach, naczyniach, a nawet paragonach. Jednak najgroźniejszy jest w woreczkach, w które pakowane są kasza i ryż. Pod wypływem BPA uwalnia się i trafia z pokarmem do naszego organizmu. A lista jego przewinień jest imponująca. Poznasz ją na kolejnej stronie.

 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply