Nigdy nie zgadniesz, co to jest! Prawda zdziwiła setki internautów z całego świata

Kuchnie regionalne są ściśle związane m.in. z kulturą jakiegoś miejsca, zwyczajami, tradycjami czy historią.

Sztuka kulinarna nie jest zatem dziełem przypadku. Świadomie kształtowała się przez lata, a mieszkańcy danego kraju czy regionu nie wyobrażają sobie z dnia na dzień jeść czegoś innego. Mimo międzynarodowego rozwoju przemysłu spożywczego i wzrostu tempa współczesnego świata, które przyczyniają się do unifikacji zwyczajów kulinarnych, kuchnie narodowe i regionalne wciąż cieszą się ogromnym zainteresowaniem.

Szczególnie kraje azjatyckie mogą pochwalić się wachlarzem rozmaitych dań, produktów i przypraw, które dla zwykłego Europejczyka czy Amerykanina są czymś niezwykłym i zarazem odrażającym. W końcu na straganach w Europie raczej nie spotyka się smażonych pająków, larw owadów czy marynowanych nietoperzy, za to w Chinach czy w Tajlandii bez problemu można nabyć te regionalne przysmaki.

Ci, którzy kiedykolwiek byli na rynkach rybnych w Korei z pewnością zwrócili uwagę na te niezwykłe stworzenia zalegające na półkach. Pomimo że nie wyglądają zbyt dobrze, mieszkańcy tego państwa chętnie je zjadają. Turyści uwielbiają robić zdjęcia rarytasom, jednak mało kto ma odwagę ich skosztować. Fotografiami chętnie chwalą się w sieci, wzbudzając niemałe zainteresowanie u internautów, którzy zgadują, czym są te długie różowe rureczki.

Przejdź na kolejną stronę i dowiedz się więcej na temat tego tajemniczego przysmaku.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply